Home » Fazla protein tüketmek zararlı mıdır? Ne kadar tüketmeliyiz?

Fazla protein tüketmek zararlı mıdır? Ne kadar tüketmeliyiz?

by SaglikGuze
fazla protein

Fazla protein zararlı mı sorusuna aslında sizin ne kadar protein tükettiğinize göre cevap vermek gerekir, bugünlerde bazı insanlara göre “moda” haline gelen spor yaparak kas yapma çabası ve buna göre sağdan soldan duyup kafasına göre beslenip kafasına göre protein tüketme pek revaçta. Peki bu ne kadar doğru? Ne kadar yanlış?

Günümüzde marketlerde, internet sitelerinde gibi yerlerde satılan protein barları, protein tozları, protein destekli bisküviler gibi bir çok protein kaynağına ulaşmak çok kolay böyle olunca da insanlar hem bir an önce kas yapma sevdası hemde biraz da özentileri nedeniyle hem bu hazır protein kaynaklarını hemde hayvansal protein kaynaklarını tüketmeyi abartıyorlar ve aslında böylece kendilerine zarar verme riski ile karşı karşıya kalıyorlar.

Peki fazla protein alımı bize ne gibi zararlar verebilir? Aslına literatüre geçmiş proteinin verdiği kesin bir zarar yok yani size fazla protein yerseniz kesinlikle şu ve bu gibi rahatsızlıklar yaşarsınız diyemem ama bazı gözlemler, incelemeler sonucunda bazı rahatsızlıklara neden olabildiği ihtimalini de hatırlatmak isterim.

"fazla

Her şeyden önce yani yüksek miktarda proteinin olası zararlarından bahsetmeden önce ilk hatırlatmam gereken kaldı ki daha önceki yazılarımda bahsetmiştim, su içmeniz çok önemli nedeni ise yüksek miktarda proteinin olası zararlarından birincisi kandaki ürik asiti yükseltmesi ve böbrekler üzerinde fazladan yük meydana getirmesi, siz birde bunun üzerine yeterli miktarda su tüketmezseniz ve üstüne üstlük birde böbreklerinizde rahatsızlık var ise sıkıntı yaşamanız ihtimal dahilinde demektir. Bu noktada hemen bir kısa bilgi vereyim, normal derecede ve eforda spor yapıyorsanız ve yine normal bir seviyede vücut geliştirme ile uğraşıp buna göre besleniyorsanız almanız gereken günlük protein miktarı gram bazında vücut ağırlığınız 2 katı civarındadır yani diyelim ki 70 kilosunuz bu durumda almanız gereken protein miktarı günlük 140 gr civarındadır böyle bir beslenme şekli ile beraber eğer hergünde en az 2-3 litre su içerseniz böbreklerinize yada başka bir organınıza zarar verme ihtimaliniz düşük olur hemde kas kütlenizi korumuş olursunuz ancak bunu abartıp çok daha ama hakikaten çok daha fazla tüketirseniz işte o zaman size başınıza bir iş açmazsınız diye garanti veremem ama bu ille böbreklerinize yada vücudunuz başka bir yerine zarar verirsiniz anlamına da gelmez yani demek istediğim aslında biraz muallak bir konu.

Son zamanlarda bir moda daha çıktı başımıza o da sizinde sık sık duyabileceğiniz sadece protein ile beslenen arkadaşların yaptığı diyettir, bu arkadaşlar karbonhidrat alımını kesip sadece protein tüketerek kilo verebileceğine inanan aslında hayal dünyasında yaşayan arkadaşlardır, buradan söylüyorum öyle bir dünya yok, tamam ilk başlarda biraz kilo verebilirsiniz ancak bu kalıcı olmaz hatta orta ve uzun vadede kilo bile almanıza neden olabilir, arkadaşlar olaya şu yönden bakın çok rica ediyorum, karbonhidrat nedir? Vücudumuzun yakıtıdır aslında yani günlük yaşantımızı devam ettirmemiz için gereken fonksiyonlarımızın çalışmasını sağlayan enerji kaynağımızdır, diyelim arabanız var ve siz depoya yakıt koymazsanız arabanız hareket eder mi? Etmez tabi ki o nedenle saçma sapan kulaktan dolma beslenme programlarına kapılıp karbonhidratsız bir yaşama geçmeyin önemli olan karbonhidratı kesmek değil tam tersine yeterli miktarda ve sağlıklı karbonhidratlar tüketmek. Bu arkadaşlar ne yapıyor sabaha akşam sadece protein tüketiyorlar böylelikle hem olması gerekenden daha çok protein tüketiyorlar hemde birkaç gün sonra vücutları proteinden yeterli enerji alamadığı ve üstünede karbonhidrat tüketmedikleri için yorgun, halsiz ve mutsuz hissediyorlar aman diyeyim böyle bir şey yapmayın sonunda hem mutsuz, hem yorgun hemde kendinizi kilo almış bir vaziyette bulursunuz, olası bir böbrek rahatsızlığı da bonus olarak hediyeniz olur benden söylemesi.

Peki proteinin çok fazla tüketilmesi neden kilo aldırır derseniz nedeni çok basit, vücudunuza giren ve emilemeyen proteinin fazlası yağ olarak depolanır nasıl ama güzel değil mi? Bakın bu durum gerçekten doğru kendi başıma geldi oradan biliyorum, spora başladıktan sonra bir dönem bende gereksiz yere hırs yapıp tükettiğim protein miktarını çoğalttım, yaklaşık bir buçuk ay böyle devam ettim daha sonra bir ölçüm yaptırdım ve o da ne? Bir buçuk kilo almışım ve aldığım bu bir buçuk kilo tamamen yağ olarak bana geri dönmüş, düşünün o kadar antreman yaptığım halde kilo almıştım, siz birde antreman yapmayan biriyseniz ve fazla tüketirseniz başınıza neler gelir hesap edin kilo almanız kaçınılmaz olur.

Fazla proteinin bir başka sıkıntı yaratabilecek zararı da kemiklerinizde meydana gelen kalsiyum kaybını da arttırması ve bununla beraberde kemik erimesine neden olabilmesidir. Protein tüketirken en çok tüketilen kaynak ise hayvansal protein kaynaklarıdır yani nedir bunlar; et, balık, tavuk, yumurta gibi tabi bunlarla beraber kolestrol seviyenizinde artması ihtimal dahilindedir. Bu durumda kalp ve damar hastalıkları açısından sıkıntılı durumlar açabilir.

Protein tüketimi ile ilgili oluşabilecek muhtemel bazı sıkıntıları yazmaya çalıştım, herhangi bir kesinleşmiş zararları olmamakla beraber yazdığım uyarıları göz arda etmemeniz dileğiyle.. Son olarak dilerseniz vücut yağ oranı nedir isimli yazımızı da okuyabilirsiniz.

Related Articles