Home » Glikoz Tüketmenin Olası Zararları Nelerdir?

Glikoz Tüketmenin Olası Zararları Nelerdir?

by SaglikGuze
glikoz tüketimi

Glikoz aslında hepimizin bildiği beyaz şekerdir. Şeker yada glikoz adına ne derseniz deyin bunların zararları nedir sorusunu cevaplamak yerine aslında şekerin faydası var mı? Sorusunu cevaplarsak yeridir. Evet beyin hücrelerimiz şekere ihtiyaç duyarlar kabul ediyorum fakat bu ihtiyacı pekala meyvelerin içlerindeki şeker yani fruktoz ile de sağlayabilirsiniz onun dışında bana göre işlenmiş şeker kesinlikle uzak durulması gereken bir madde, en tatlı zehir şekerdir lafı her zaman aklınızda olsun.

Şekerin o kadar ama o kadar çok zararı varki aslında saymakla bitmez. Aslında işlenmiş şeker dediğimiz halk arasında çay şekeri olarak geçen toz yada küp şekerler genellikle içlerinde GDO barındırır alın size dakika bir gol bir, tabi şekerin zararlarını saymayı burada kesmeyeceğim devam edeceğim, işlenmiş şeker sadece çay yada kahveye attığınız beyaz şeker olarak karşınıza çıkmaz, mısır şurubu, bal gibi besinlerin içinde de inanılmaz derecede fazla şeker bulunur ve vücut fonksiyonlarının ve organların sağlıklı çalışmasını engeller ve zamanla onlara mutlaka zarar verir.

Aslında halk arasında sebebini benimde çözemediğim yanlış bir algı var, birçok insan sanıyor ki yedikleri glikoz yada glikoz ürünleri pek zararlı değil kilo aldırmaz asıl kilo aldıran yağlı yiyeceklerdir bu büyük oranda yanlış büyük oranda yanlış aslında size kilo aldıran glikoz ve glikozlu ürünlerin ta kendisidir, bu yağlı ürünler size kilo aldırmaz anlamına gelmesin yağ derken ben gerçek ve sağlıklı bitkisel yada havyansaldan bahsediyorum ve bu yağları ölçülü olarak tüketme taraftarıyım. Burada çok açık ve net söylüyorum şeker kilo almanızın bir numaralı sebebidir, hiç farkında olmadan gün içinde çay yada kahve içerken, ne bileyim tatlı bir bisküvi yada bir parça çikolata yerken gereksiz yere en az 500 kalori fazladan alıyorsunuz ve bundan maalesef birçok kişinin haberi bile yok. Çok kısa bir örnek vereyim yaklaşık 45 dklık tempolu bir yürüyüşte yakacağınız ortalama kalori miktarınız 300 kalori civarındadır fakat bu kalori sadece tek bir parça baklavada bulunur bilmem yeterince açıklayıcı oldumu?

glikoz tüketimi

glikoz tüketimi

Gereksiz yere ve fazladan tüketilen glikoz tüketimi kalbinize zarar verir, sağlıklı olarak vücudunuza kan pompalamasını engeller ve uzun vadede kötü kolestrolun artmasına neden olur ve buda kalp krizi riskini arttırır.

Tabi şeker tüketimi ve çok fazla şeker kullanımının kilo için ne kadar zararlı olduğundan bahsettik bununla paralel olarak yağlanmayı arttırır, özellikle göbek bölgesindeki yağlarda artmaya sebep olur bunun nedeni de ağzına beyaz şeker girdiği anda vücudunuzun insülin salgılamaya başlaması ve alınan şekeri yağa çevirip göbek yada basen bölgenizde depo etmesidir. O nedenle her türlü şeker, tatlı, gazlı içecekler, beyaz, patates gibi besinlerden uzak durmanızı tavsiye ediyorum.

Şeker tüketimi ve şekerin kalp ve kilo alma üzerindeki olumsuz etkileri dışında bir başka zararı da vücut direncini yani bağışıklık sisteminizi zayıflatmasıdır. Çok fazla glikoz tüketimi dışarıdan gelebilecek olan virüs, bakteri ve parazit gibi zararlı organizmalara karşı daha az dirençli olursunuz ve şeker sizin daha kolay hasta olmanıza ve güçsüzlüğe neden olur.

Bir başka zararı ise ise karaciğerinizi yorması ve ona zarar vermesidir, çok fazla tüketilen şeker karaciğerinizin çok fazla insülin salgılamasına, enzimlerinin bozulmasına neden olabilir.

Glikoz Tüketimi ve Hamilelik

Hamile kadınlar içinde aslında glikoz zararlıdır, hamilelikte tüketilen aşırı miktarda şeker anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Hatta son günlerde anne adaylarına yapılan glikoz yüklemelerinin de anne ve anne karnındaki bebek için ne kadar zararlı olduğu konusunda çeşitli iddalar da gündemi kaplamaktadır. Bununla ilgili birçok iddaa ve videolarda mevcuttur.

Ayrıca vücudun protein emilimini düşürür bu özellikle spor yapıp kas kütlesini arttırmak isteyen kişiler için çok önemlidir, hem dışarıdan alacağınız proteinden yeteri kadar faydalanamamanızı hemde mevcut protein yapınızın bozulmasına neden olur.

Glikoz tüketimi çocuklar içinde çok zararlıdır, fazla tüketilen glikoz çocuklarda çocuk felci riskini arttırabilir, hiperaktifliğe ve konsantrasyon bozukluğuna, adrenalin seviyesinin artmasına, uyuşukluk ve halsizliğe neden olabilir.

Böbreklerede çok zararlıdır, böbrekleri büyütebilir, böbrek taşlarına neden olabilir ve böbrek üstü bezlerinin fonksiyonlarına zarar verebilir,

Romatizma hastaları içinde şeker tüketimi oldukça zararlıdır, eklemleri hassaslaştırarak kronik ağrı ve rahatsızlıkların çoğalmasına neden olabilir ayrıca gut hastalığına yakalanma riskinizi arttırabilir, ilerki yaşlarda kemik erimesine yakalanmanıza neden olabilir.

Glikoz tüketiminin zararları ile ilgili ilk aklıma gelenler şimdilik bunlar bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Ayrıca dilerseniz light ürün ne demektir? Zararları var mıdır? isimli yazımızı da okuyabilirsiniz.

Related Articles