Zayıflama ve sağlıklı beslenme birçok kişinin karşılaştığı, sağdan soldan duyulan bir çok diyet, beslenme programı uygulayıp sonuç alamadığı yani birçok kişinin karşısında duran bir sorun. Peki bu işi sağlıklı beslenip nasıl kilo verebilirsiniz ve uzun vadede kilonuzu nasıl koruyabilirsiniz? Bunun cevabını bu yazıda açıklayacağım. Sağlıklı beslenme ve zayıflama olayının ilk aşaması karar verme evet belki bu lafı çok duydunuz ancak sağlıklı beslenme ve zayıflama olayında bu söz gerçekten çok önemli şaka yapmıyorum ama gerçekten çok önemli. Her şeyden önce kilo vermek için kararlı olacaksınız ve özellikle ilk 3 ay sağlıklı beslenmeden hiç taviz vermeyeceksiniz, şimdiden haftada bir kaçamak yapsam istediğim yemekleri bir öğünde olsa yesem ne olur canım dediğinizi duyar gibiyim..sakın öyle bir şey yapmayın, evet haftada bir öğün istediğiniz şeyleri benim deyimimle zararlı yiyecekleri yerseniz bir şey olmaz fakat kilo verme konusunda işin büyüsü kaçar eğer sağlıklı beslenip kilo vereceğim diyorsanız bu büyüyü bozmayın işin psikolojik tarafı çünkü çok önemli. Eğer kendinizi bu moda sokup sonra haftada bir kaçamak yaparsanız zamanla motivasyonunuz düşer sonra tartıya çıktığınızda kilo veremediğinizi gördüğünüzde siz üzülürsünüz benden söylemesi.
Zayıflamaya Karar Verme Aşaması
Evet sağlıklı beslenme ve zayıflama için artık karar verdik ve motivasyonumuz da çok sağlam şimdi ne yapacağız? İkinci aşama birisi sorarsa kilo vermek için diyetteyim falan demeyin, unutmayın sizin yaptığınız diyet değil çünkü diyetler her pazartesi başlanan ve cumartesi günüde bitirilen insanı gereksiz strese sokan programlardır ben bu bakış açısından sizleri uzaklaştırmak istiyorum o nedenle bizim yaptığımız sağlıklı beslenme ve sonunda da sağlıklı ve kalıcı bir şekilde zayıflama. Diyet moduna giripte kendinizi boşu boşuna germeyin rahat olun ben diyet yapmıyorum artık karar verdim sağlıklı besleniyorum ve böylece kilo veriyorum diyin.
Zayıflama için Başlangıç Nasıl Yapılmalı?
Neyse sağlıklı beslenme ve kilo vermenin teorik kısımlarını geçtik sıra geldi pratik kısımlarına yani uygulamasına, normalde sıradan bir diyetisyene giderseniz alır eline bir kağıt başlar yazmaya..sabah kibrit kutusu kadar beyaz peynir, iki adet kepekli galeta, domates ara öğünde yoğurt vs.vs, bu böyle gider, sizde başlarsınız bunu uygulamaya ancak aradan bir hafta geçmeden sıkılırsınız ve keyif almazsınız. Bu noktada ben size en baştan ne yemeniz gerektiğini değil ne yememeniz gerektiğini söyleyeyim de orada anlaşalım, eğer sağlıklı beslenip zayıflama hakkında kararlı iseniz şeker ver her türlü şekerli ürünler, gazlı içecekler, beyaz un ve beyaz undan yapılmış tüm mamuller, beyaz pirinç, patates, her cins kızartma, alkol..e diyeceksiniz ki geriye ne kaldı.. Evet bütün bunlar bize keyif veren yiyecekler fakat eğer sağlıklı beslenmeye ve zayıflama konusunda kararlıysanız maalesef bunları hayatınızdan en azından ilk 3-4 ay kesinlikle çıkartacaksınız, ancak buradan üç dört ay sonra yeniden bunlara yemeye başlayacağınız anlamını çıkartmayın hedeflenen kiloya indikten sonra nadiren de olsa arada kaçamaklar yapabilirsiniz o kadarını bende yapıyorum merak etmeyin ama dediğim gibi kilo verip bünyenizi bir düzene sokana kadar bunlardan kesinlikle ama istisnasız uzak duracaksınız bununla ilgili şöyle bir örnek vereyim bir kafede kahvenin yanında gelen tek lokmalık kurabiyeyi yada çikolatayı bile yemeyeceksiniz nede olsa boşuna dememişler no pain no gain diye..
Zayıflama için Olmazsa Olmazlar Nelerdir?
Bu arada belki sizde duymuşsunuzdur ancak ben yine hatırlatayım sağlıklı beslenme ve zayıflama için altın kural kesinlikle ama kesinlikle aç kalmayacaksınız, ortalama üç saatte bir midenize bir besin girmesi gerekiyor, aç kalarak verilen kilolar çok çabuk geri alınır ve ciddi anlamda kas kaybına uğrarsınız ve nedeni ise basit eğer vücudunuzu aç bırakırsanız bünyeniz ne enerjiyi nereden bulacak? Cevabı tabiki kaslarınıza hücum edecek ve onları parçalayıp enerjiye dönüştürecek ve siz tartıya çıktığınızda daha zayıf çıkacaksınız ancak kaslarınızı kaybetmiş olacaksınız onun dışında yeterli besin almadığınız için gücünüz ve enerjiniz düşük olacak, halsizlikler başlayacak ve belkide ciddi sağlık sorunları yaşayacaksınız o nedenle aman diyeyim aç kalmayın. Sağlıklı beslenme ve zayıflama için bir o kadarda önemlisi mutlaka günde en az 2,5 litre su içeceksiniz su içmeden ve doğal olarak tuvalete çıkmadan kilo veremezsiniz bunu unutun öyle bir dünya yok malesef su içmeniz şart hatta olmazsa olmaz.Sağlıklı beslenme ve zayıflama için metabolizmanızın sağlıklı çalışması gerekir ve metabolizmanızında sağlıklı çalışması için su inanın bana düşündüğünüzden çok daha önemli.
Zayıflama bir Beslenme için Neler Yiyebilirim?
Artık sağlıklı beslenme ve zayıflama için hazırsınız ve başlıyoruz, sabahları neler yiyebilirsiniz? Tavsiyem eğer alerjiniz yoksa her sabah 2 yumurta yemeniz yönünde haşlanmış yada az yağda sahanda olabilir yanında gerçek çavdar yada gerçek tam tahıllı ekmek yiyebilirsiniz, marketlerde satılan çavdarlı yada tam tahıllı tost ekmeklerini tüketmeyin gidin adam gibi bir fırından gerçeklerini alın. Yumurta, ekmek ve yanında domates, zeytin ve az yağlı peynir tüketebilirsiniz. Unutmayın sağlıklı beslenme ve zayıflama da kahvaltı çok önemli evet ciddiyim hakikaten çok önemli, sebebi basit, uykuda geçirdiğiniz yaklaşık sekiz saatlik süre boyunca vücudunuz aç kalıyor ve katabolizma denilen yıkım sürecine giriyor o nedenle sabahları vücudunuza yeterli miktarda kaliteli besinler vermeniz gerekiyor. Bu arada sabahları kahvaltı etmeyip açma, poğaça vs ile kahvaltı edenlere artık bunların menünüzde olmadığın söylememe gerek yok sanırım. Kahvaltımızı yaptık şimdi öğle yemeğine kadar bir şey yemeyecek miyiz? Hayır tabiki ara öğün olacak, bu nelerden oluşabilir tavsiyem çiğ badem, fındık yada ceviz ancak bir avuç içini pek geçmesin yani abartmayın. Bunlar olmazsa bir porsiyon meyve yiyebilirsiniz, ben spor yaptığım için ara öğünlerde bile et ve bulgur tüketiyorum onu daha sonra açıklayacağım siz ona şimdilik takılmayın. Öğlen vakti oldu ve ofis dışında ne yiyebilirsiniz, cevabı basit her türlü et, tavuk, balık ancak ızgara olacak yanında salata yada seviyorsanız bulgur pilavı tüketebilirsiniz bulgur kompleks karbonhidrattır ve kan şekerini çabuk yükseltmez ve açlık hissetmezsiniz bu arada sağlıklı beslenme ve zayıflama da hangi karbonhidratlar iyidir hangileri kötüdür onlara da başka bir yazımızda değineceğim. Eğer ızgara yeme şansınız yok ise onun yerine bakliyat tüketebilirsiniz, nohut, kuru fasulye, mercimek gibi içlerinde hem karbonhidrat vardır hemde bitkisel protein seviyorsanız tavsiye ederim.
Öğleden sonraya geldik yine ara öğünde daha önce belirttiğim gibi badem, fındık, ceviz yada meyve tüketebilirsiniz. Geldik tabiri caizse sağlıklı beslenme ve kilo vermede en tehlikeli ve en çok kaçamak yapılan öğüne, size tavsiyem akşamları çok fazla karbonhidrat tüketmemeniz çünkü eğer spor yapmıyorsanız (bu arada sporsuz olmaz onuda yine başka bir yazıda anlatacağım) akşamları metabolizmanız dinlenmeye geçeceği için aldığınız karbonhidratlar size pek yaramayabilir tavsiyem akşamları bulgur yada tam tahıllı ekmek bile yemeyin ben öyle yapıyorum şahsen. Akşamları protein ağırlıklı beslenmeniz de fayda var böylelikle hem daha az kalori almış olursunuz hemde daha önce uyku esnasında yaşadığımız katabolizmanın da etkilerini azaltmış olursunuz. Akşam yemeğinizi de çok geç saatlere bırakmayın mümkünse saat yedi buçuğu geçmesin. Yemekten sonra tatlı, bisküvi falanda yok sakın böyle bir hata yapmayın, en tehlikeli zamanlardır çünkü, çok karnınız acıkırsa bir tane yeşil elma yiyin yada seviyorsanız yarım yağlı bir bardak süt içip yatın böylece hem açlığınızı giderirsiniz hemde yine uykuda meydana gelen katabolizmayı engellersiniz. Böylelikle gün içerisinde az çok nasıl beslenmeniz gerektiğini anlattım
Motivasyonun Önemi nedir?
Beslenme programını uygularken bir yandan da kendinizi motive edin, sağlıklı beslenmeye ilk başladığınız zaman aynada resminizi çekin ve bunu her ay tekrarlayın bunun dışında giyemediğiniz küçük gelen bir elbise, ceket yada pantolon hiç farketmez o kıyafeti giyebileceğiniz hale gelmeyi hayal edin ve onu hedef olarak seçin ve inanın bunu başardığınızda motivasyonunuz kat kat artacaktı. Sağlıklı beslenme ve zayıflama ile ilgili olarak bundan sonraki yazılarımızda alt başlıklara yer verip onlar üzerine bazı bilgiler paylaşacağız birkaç örnek vermem gerekirse, glisemik indeks nedir? Kan şekeri nedir? Hangi karbonhidratlar iyidir hangileri kötüdür, kas kaybı nasıl engellenir, zayıflama da su içmenin önemi..vs.birçok konuda daha yazılarımız olacak.Şimdilik bu kadar umarım sağlıklı beslenme ve zayıflama için sizlere biraz olsun yol gösterebilmişimdir.
Dilerseniz Protein Tozu Nedir? Whey Protein Nedir? Zararlı mıdır? isimli yazımıza da göz atabilirsiniz.